Zamknij

Kwas alfa-linolenowy wskazany w diecie osób z niewydolnością serca

08:49, 30.10.2022 PAP Aktualizacja: 09:05, 30.10.2022
Skomentuj PAP PAP

Korzyści płynące ze spożywania kwasów omega-3 są dobrze znane, jednak zależność pomiędzy poziomem kwasu alfa-linolenowego a ryzykiem niewydolności serca była dotychczas badana w znacznie mniejszym stopniu - zauważają naukowcy z Instytutu Badań Medycznych przy Szpitalu del Mar w Barcelonie.

Pacjenci z niewydolnością serca, u których poziom kwasu alfa-linolenowego jest niski, mogą być w większym stopniu narażeni na hospitalizację i zgon - informuje "Journal of the American College of Cardiology".

Badacze pozyskiwali dane dotyczące poziomu kwasu alfa-linolenowego z próbek krwi pobranych od 905 pacjentów z niewydolnością serca w latach 2006-2020. Dane na temat zdrowia badanych gromadzono przez ponad dwa lata. W tym czasie odnotowano 140 zgonów z różnych przyczyn, 85 zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych i 141 pierwszych hospitalizacji z powodu niewydolności serca.

Dane wskazywały, że ryzyko hospitalizacji oraz zgonów zarówno z różnych przyczyn, jak i z przyczyn sercowo-naczyniowych było wyraźnie mniejsze u osób z wysokim poziomem kwasu alfa-linolenowego we krwi.

"Te wyniki wskazują, że wyższy poziom kwasu alfa-linolenowego może być związany z lepszymi prognozami u pacjentów z niewydolnością serca. Osoby te powinny zatem sięgać po takie produkty jak olej lniany i rzepakowy, orzechy włoskie czy nasiona chia. Pozytywnie może wpływać także dieta oparta na produktach pochodzenia roślinnego. Dalsze badania pomogą ustalić czy u osób z niskim poziomem kwasu alfa-linolenowego zmiana w sposobie odżywiania może polepszyć rokowania" - podsumowują autorzy publikacji (DOI: 10.1016/j.jacc.2022.08.771). (PAP)

koc/ zan/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%